Workshop Copernicus Programma

Heb je je ooit afgevraagd wat die dingen die boven ons zweven eigenlijk allemaal doen? de EEA komt het ons haarfijn uitleggen.


Maandag 5 Maart
E-Gebouw
Gent Zuid
Franklin Rooseveltlaan 1,
9000 Gent

19:00

20:30

SPREKERS

 • Ludvig Forslund, GIS Consultant at the European Environment Agency (EEA), Copernicus Land Monitoring Service
  (Slides)
  (Example Application)
 • Jurgen Everaerts, VITO, Introduction to the Terrascope Platform
  (Slides)
 • Jo Van Valckenborgh, Information Flanders, The Image Processing Chain: a practical introduction to accessing remote sensing data
  (Slides)

MEER INFORMATIE

Wat is Copernicus?

Copernicus, een initiatief van de Europese commissie en de ESA, is de naam van het meest ambitieuze aardobservatieprogramma dat er vandaag bestaat. Aan de hand van Copernicus kunnen we het milieumanagement verbeteren, de effecten van de klimaatverandering bestuderen en bestrijden, en kunnen we de veiligheid verbeteren.

Meer informatie vindt je op de website van de ESA.

Sentinel Satellieten

De ESA co├Ârdineert de satellietdata die het Copernicusprogramma produceert. Zij ontwikkelt daarvoor een nieuwe generatie satellieten, de Sentinels.

Het programma levert de weersinformatie en (dag en nacht) radar afbeeldingen van Sentinel-1A and -1B, die respectievelijk in April 2014 en April 2016 werden gelanceerd. Sentinel-2A, gelanceerd op 23 Juni 2015, werd ontworpen om hoge-resolutie optische beelden te produceren voor aardobservatie. De tweede satelliet, Sentinel-2B, sloot aan op 7 Maart 2017. Sentinel-3A, gelanceerd op 16 Februari 2016, levert data die relevant zijn voor de studie van de oceanen en de landoppervlakte.

Data

Copernicus voorziet een eengemaakt informatiesysteem aan de hand waarvan grote hoeveelheden data in thematische informatiediensten worden aangeboden, speciaal ontworpen om het milieu te verbeteren, de manier waarop we leven te verbeteren, in humanitaire behoeften te voorzien en om effectieve beleidsmaatregelen te treffen die instaan voor een duurzame toekomst.

Deze informatiediensten vallen onder 6 ruwe categorien: landbeheer, zeeomgeving, atmosphere, natuurrampen, veiligheid en klimaatverandering.

Om de workshop optimaal mee te volgen, gelieve op voorhand te registreren op de Copernicus Land Monitoring Service.


Schrijf je in!


Inschrijven is gratis maar verplicht. Schrijf je in op Eventbrite zodat wij de spijs en drank kunnen inschatten.

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF