back Terug

Data?!

Hier vind je een overzicht van de data die je kan gebruiken tijdens de hackathon! Er is absoluut geen enkele voorwaarde verbonden aan het gebruik van deze data, deelnemers die geen gebruik maken van deze data of andere datasets gebruiken maken evenveel kans om de te winnen! Sommige datasets zijn echter wél gelinkt aan specifieke challenges die een specifieke prijs kunnen opleveren.

Mobiliteitsdata Stad Gent

De stad Gent en het mobiliteitsbedrijf van de stad hebben zelf een hele reeks aan open datasets rond mobiliteit online staan.

Deze datasets staan allemaal verzameld op het nieuwe Open Data Portaal. Je kan hier onder andere de bezettingen van de parkeergarages vinden, kaarten van de parkeerzones, beschikbaarheid van de deelfietsen enzovoort.

Naar de mobiliteitsdata

Datalake mobiliteitsbedrijf

Naast de datasets die op het Open Data Portaal ter beschikking staan, bieden we tijdelijk voor de hackathon ook enkele datasets aan die worden bijgehouden door het mobiliteitsbedrijf van Gent in het zogenaamde datalake.

Hier kan je heel wat real-time data vinden, zoals bijvoorbeeld real-time data van Waze, de live locaties van de wandel- en pendelbussen, de bezetting van de park+rides en data over de verkeerslichten binnen Gent.

Naar het overzicht

Open Data Platform Infrabel

Spoorwegbeheerder Infrabel stelt sinds eind april 2019 een heel reeks aan datasets open via hun nieuw dataportaal. Op dit portaal kan je terecht voor informatie over de stiptheid van de treinen, allerhande geo-informatie en incidentendata.

Deze datasets zijn gerelateerd aan de verschillende Infrabel challenges.

Naar het portaal van Infrabel

Datasets North Sea Port

North Sea Port stelt 15 datasets open in het kader van Apps For Ghent en hun open data werking. Deze datasets zijn te vinden op het Open Data Portaal van Gent. Je kan hier onder andere data vinden over de bedrijventerreinen, de (spoor)wegen en de locaties van de windturbines in de haven.

Deze datasets zijn gerelateerd aan de verschillende North Sea Port challenges.

Naar de data van North Sea Port

Open Data Platform De Lijn

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft een eigen Open Data Portaal ter beschikking. Hierop kan je terecht voor de locaties van de haltes, de verschillende lijnen en hun doorkomsten, ... Dit portaal is eveneens voorzien van uitgebreide documentatie rond het gebruik van deze datasets. Let op! Registreren is verplicht.

Deze datasets zijn gerelateerd aan de De Lijn challenge.

Naar het portaal van De Lijn

Data Mobility Urban Values project

Het Mobility Urban Values project is een Europees project waarin de Stad Gent een partner is. Gedurende enkele maanden hebben meer dan 300 mensen hun beweging op de fiets, bus en te voet laten bijhouden aan de hand van de MUV applicatie. Hoe meer je bewoog, hoe meer punten je kreeg van de applicatie.

Dit leverde uiteraard ook (geaggregeerde, anonieme) data op, die we aan jullie ter beschikking stellen om te gebruiken en te analyseren. Gebruik van deze data is gelinkt aan de MUV challenge en kan een mooie prijs opleveren tijdens de hackathon.

Binnenkort beschikbaar!

iRail data

Via de iRail API kan je in real-time de vertragingen, samenstellingen van de trein, de verbindingen tussen de lijnen, ... opvragen.

Op de website van iRail kan je allerhande documentatie vinden over hoe je deze API moet aanspreken.

Naar de API

Open Data Mobiliteit Vlaanderen

Ook vanuit Vlaanderen wordt er heel wat data opengesteld rond mobiliteit. We hebben een overzicht gemaakt van enkele datasets die kunnen gebruikt worden voor Apps For Ghent.

Hier kan je data vinden van de verschillende tellussen, de dynamische informatieborden en de rijstrooksignalisatie. Als bonus staan in dit overzicht ook links naar open data van Telraam en van blablacar.

Naar het overzicht

Transportdata.be

Sinds kort heeft het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) werk gemaakt om alle data rond personenvervoer te centraliseren op een portaal. Dit past in het kader van Europese wetgeving die de lidstaten verplicht om een nationaal toegangspunt te creëren voor deze soort gegevens.

Naar het portaal

Datasets trage wegen

Trage Wegen vzw houdt zich bezig met het inventariseren van de verschillende 'trage wegen' in Vlaanderen. Trage wegen zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste gebruikers hiervan.

Op dit moment is er nog geen data voor het grondgebied Gent, maar dit komt er wel aan in de nabije toekomst.

Naar het tragewegenregister