<NIEUWS/>

Pop your hackathon-cherry at (M)Apps For Ghent

Hallo daar! Ik ben Wesley Vanbrabant, 25 jaar oud en laatstejaars student aan de Artevelde hogeschool Gent.

Met deze blogpost wil ik graag mensen bereiken die misschien twijfelen om mee te doen aan de Apps For Ghent om gelijk welke reden, maar vooral mensen die nog nooit hebben deelgenomen aan een hackathon.

Als het concept van een hackathon je vreemd in de oren klinkt of je nog nooit hebt durven deelnemen aan eentje, wees gerust: je bent niet de eerste!

Vorig jaar heb ik voor het eerst deelgenomen aan de hackathon van Apps For Ghent. Onze lector op school, Philippe De Pauw - Waterschoot, vroeg mij en enkele anderen als we geen zin hadden om deel te nemen. Het zou een toffe ervaring zijn om te coderen of concepten te ontwikkelen buiten de schoolmuren.

Ik was meteen happig, al was er ook direct een gezonde dosis stress. Wat zouden we maken? Tegenover wat soort teams zouden we staan? Misschien hadden al die andere groepjes wel al duizend keer meer ervaring dan ons! Verdraaid, vanaf minuut 1 al stress.

Tijdens de hackathon zelf heb je eigenlijk al minder stress dan ervoor. Het is leuk samenwerken, tot we horen dat de pitch maar 2 minuten zal duren in plaats van 8 minuten. Daar is die stress dan weer.

Het concept is af, de pitches worden gegeven. Al snel is het duidelijk dat de meeste groepen een concept afwerken, maar geen prototype of uitwerking hebben. Natuurlijk hebben sommige groepen al vooraf aan gewerkt en hebben ze daar dus wel een werkende versie klaar. Na de jury lijkt het voor mij toch wel duidelijk wat me het jaar (dit jaar) erop staat te wachten: een kleiner, mogelijks ludiek, concept dat wel uitgewerkt is en een kleine prototype klaar heeft.

Het is toch niet zo’n high-performance situatie als je denkt, want dit is ook een hackathon waarbij het creatieve aspect belangrijk is. Het is geen hackathon waar je gaat om een prijs te winnen, daar zijn er andere voor.

Wat kan je hier allemaal uit afleiden? Het is een toffe ervaring die niet zo stressvol is als je denkt. Het is geen competitie maar een plaats waar je aan co-creatie doet om iets te maken dat haalbaar is (of net niet!) en waar je zelf achteraf goesting krijgt om aan te werken!

wesley.jpg

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF