Data?!

Hier vind je een overzicht van de data die je kan gebruiken tijdens Hack the Museum! Er is absoluut geen enkele voorwaarde verbonden aan het gebruik van deze data, deelnemers die geen gebruik maken van deze data of andere datasets gebruiken maken evenveel kans om te winnen!

Datanight @ the museum

Op donderdagavond 7 maart organiseerden we onze traditionele datadive in het Industriemuseum te Gent. De presentaties van deze datadive kan je hieronder raadplegen.

Tijdens de hackathon zullen er verschillende experts van o.a. Packed, Pozyx & Publiq virtueel (slack) en/of fysiek aanwezig zijn! Aarzel dus niet om vragen te stellen tijdens de hackathon. Voor algemene vragen kan je altijd naar data@stad.gent mailen.

ga naar de presentaties (google drive folder)

De datasets

Indoor positioning Pozyx

Tijdens de hackahton is er een testopstelling aanwezig van Pozyx in het kader van het MOTFP project. Bij vragen rond deze data kan je steeds de mensen van Pozyx aanspreken (in het begin van de zaal)!

In de github kan je op de data subscriben via python, javascript,... Verzoek voor andere interfaces zijn altijd welkom!

naar de github

Locaties musea Gent

Deze gis-laag bevat de locatie van alle Gentse Musea. Je kan deze eveneens downloaden als kml, geoJSON of als WKT.

naar de gis-laag

Locaties Historische Huizen Gent

Deze gis-laag bevat de locatie van alle Historische Huizen in Gent. Je kan deze eveneens downloaden als kml, geoJSON of als WKT.

naar de gis-laag

Uit In Vlaanderen databank

Uit In Vlaanderen stelt hun UiTdatabank (databank vol evenementen) vrij ter beschikking voor deze hackathon.

Je kan gebruik maken van het exportbestand (.csv); of via de API, die voor de hackathon gratis te gebruiken is!

Test: 68356fa4-079d-462b-a497-d6f265c09c0d
Live: 55e960a2-d47d-49de-b21a-f6f9da99fe9f

In de documentatie van de API & de presentatie van Publiq staat er meer info hoe je deze key kan gebruiken.

Presentatie Publiq (vanaf slide 8) Export UiTdatabank (.csv) Documentatie API

Onroerend Erfgoed

De Inventaris van het onroerend erfgoed biedt een overzicht van waardevol erfgoed in Vlaanderen. Zowel bouwkundig, archeologisch, landschappelijk als varend erfgoed zijn opgenomen in deze databank, goed voor meer dan 83.000 erfgoedobjecten in totaal.

Voor meer uitleg over deze data, kan je altijd terecht bij onze datacoaches (Peter Bogaert)!

Github Geoserver lagen Service om Json files voor inventaris objecten Inventatis onroerend erfgoed API documentatie

Visit Gent Linked Open Data

Via de linked open data van Visit Gent kan je de toeristische evenementen én de toeristische attracties opvragen, zoals die omschreven staan op de Visit Gent website.

We hebben eveneens een begeleidende presentatie toegevoegd om meer duiding te geven bij LOD op zich én de Visit Gent LOD. (Met dank aan Geert Limpens)

Toeristische attracties Toeristische evenementen Documentatie

Collectie Industriemuseum

De collectie van het Industriemuseum wordt binnenkort ontsloten via linked open data. Tot die tijd hebben we de collectie ontsloten via het open data portaal (.xml files).

De collectie is opgesplitst in 22 stukken, om de grote van de files te beperken. Het overzicht is te vinden op ons Open Data Portaal.

Hiernaast zijn er ook twee 3D-modellen ter beschikking gesteld voor de hackathon!

Naar het overzicht De 3D bestanden (1) De 3D bestanden (2)

Collectie Design Museum Gent

Deze dataset bevat een selectie van de collectiedata afkomstig van het Design Museum Gent. Het gaat hier over de objecten die eveneens terug te vinden zijn op Erfgoedinzicht.

Indien je de foto's voor de stukken in deze dataset wil koppelen, moet je de uuid ( te vinden bij 'reproduction.reference') kopiëren en er een link van maken zoals in het onderstaande voorbeeld:

Bv: 'reproduction.reference' ea1e8961-baae-9b35-0fb5-537987f58301 '/reproduction.reference' => http://images.memorix.nl/pwv/thumb/fullsize/ea1e8961-baae-9b35-0fb5-537987f58301.jpg

Ga naar de data (xml)

Collectie MSK

De collectie van het Museum voor Schone Kunsten Gent is ontsloten als Linked Open Data via WikiData door PACKED en is eveneens terug te vinden op de Arthub Flanders van VKC (Vlaamse Kunstcollectie).

In deze dataset zijn 6.973 objecten te vinden, die je kan oproepen via een query (sparql/petscan).

De Wikidata Arthub Flanders

Collectie S.M.A.K.

De collectie van het Stedelijk museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) is ontsloten als Linked Open Data via WikiData door PACKED.

In deze dataset zijn 2.579 objecten te vinden, die je kan oproepen via een query (sparql/petscan).

De Wikidata

Collectie STAM museum

In de onderstaande xml kan je de collectie van het Stadsmuseum Gent (STAM) terugvinden. Let op! Het gaat hier over de volledige collectie die digitaal ontsloten is, wat dus wil zeggen dat het databestand relatief zwaar is!

Ga naar de data (xml)

Zaalteksten Dr. Guislain museum

Via onderstaande link (google drive map, inloggen niet nodig) zijn de zaalteksten uit het Dr. Guislain museum te vinden. Deze teksten staan telkens in .docx formaat en bevatten de info over de stukken die te vinden zijn in het museum.

Bekijk de zaalteksten

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF